
Tysklands mångåriga förbundskansler Angela Merkel står inför en hotande regeringskris då hennes inrikesminister Horst Seehofer och hans parti CSU kräver hårdare tag som att införa gränskontroller och avvisa de personer som redan har sökt asyl i ett annat land. Den Tyska lagen möjliggör att inrikesminisern kan agera själv i migrationsärenden utan stöd hos förbundskanslern. Angela Merkel har rett ut kriser förr och hoppas på att kunna ställa krav på andra länder inom EU att ta sitt ansvar när det kommer till fördelningen av migranter.
Angela Merkel har medgett misstag som begåtts tidigare i samband med migrationen. Precis som Sverige har Tyskland tagit emot en större andel migranter än de övriga länderna i den Europeiska Unionen. Den tyska ståndpunkten är som Sveriges att alla länder i unionen skall hjälpa till efter bästa förmåga. Den viljan som för de flesta svenskar och tyskar ses som självklar är inte den rådande viljan i länder som Italien, Ungern, Slovakien fär viljan att ta emot migranter minskat. Slovakien kan endast tänka sig att ta emot kristna flyktingar.
Kommer flyktingkrisen knäcka EU?
Det är 28 olika länder som ingår i den Europeiska Unionen och alla dessa länder är absolut inte överens när det gäller mottagandet av migranter, och frågan har blivit så laddad att den riskerar att spräcka unionens grundidé om fri rörlighet av tjänster, varor och arbetskraft. Tyskland med Angela Merkel i spetsen har satsat mycket prestige för att bevara unionens grundidé, och om inte Angela Merkel lyckas få till en hållbar dialog med de motsräviga länderna är risken stor att EU kollapsar.
Kan Merkel rädda Europa?
Angela Merkel, Tysklands starka kvinna och förbundskansler sedan 2005, har som nämnts tidigare ridit ut många kriser och varit framgångsrik i återföreningen av Tyskland efter murens fall. Nu är det migrationen som måste lösas och den senaste kompromissen som Merkel tvingats acceptera är att det ska byggas tillfälliga läger för asylsökande och att gränskontroller ska införas på gränsen mot Österrike. Detta har avvärjt den akuta regeringskrisen i Tyskland, men grundproblemet återstår trots allt. Angela Merkel måste motivera de övriga medlemmarna i EU att dela ansvaret för flyktingkrisen.
Den sista utposten för det liberala Europa
Tysklands förbundskansler Angela Merkel har av många setts som den som försvarar grundidén om ett öppet och liberalt Europa. Men det är ingen lätt uppgift inte ens för en sådan tungviktare som Angela Merkel. Det är egentligen bara Sverige som stöttar Merkels migrationspolitik fullt ut. Vi måste nog vänja oss vid tanken att det kommer bli fler gränskkontroller och att den fria rörligheten är ett minne blott. Flyktingläger kommer uppföras i Nordafrika. Tyskland kommer sluta avtal med enskilda länder som Grekland om återtag av asylsökande.
Vad har vi lärt oss av migrationskrisen?
Nära 60 miljoner människor befinner sig just nu på flykt, vi står inför en av de största flyktingkatastroferna sedan andra världskrigets slut. Vad är rätt sätt att hantera flyktingkrisen? Är det som att i Ungern sätta upp taggtråd för att stoppa flyktingarna eller som i Frankrike blockera tunneln mot England vid Calais? Allt detta för att flyktingarna inte ska kunna komma in i deras länder. Angela Merkels Tyskland, liksom Sverige, har valt en annan väg. Men utan enighet i EU kommer det bli svårt.