
Affärsjuridik är ett ämne som många egenföretagare drar sig för eftersom det känns avancerat, tidskrävande och kan därför bli avskräckande. Man behöver inte vara fullfjädrad inom området affärsjuridik men man bör ändå ha koll på vad som gäller för just din bransch och vad du som arbetsgivare bör tänka på. För detta finns en hel del information på nätet men framförallt kan man ta hjälp av en advokatbyrå där det finns advokater som är specialiserade på just din bransch.
Avtalsrätt kan det vara bra att ha lite koll på eftersom det är vanligt att det uppstår tvister eller frågeställningar kring avtalstolkning, giltighet men också fullmakter. Det kan handla om allt från större kompanjon-avtal till mindre fullmakter och ställföreträdande. Att tänka på innan man sluter ett avtal är att det ska vara lätt att tolka för båda parter. Till hjälp kan man ta en utomstående som man har ett förtroende för i syfte att få ett annat perspektiv på just avtalstolkningen. Det som inte står i avtalet är ofta inte heller giltigt, så därför kan det vara bra att fundera lite extra innan man skriver avtalet färdigt.
Man bör också ha koll på beskattning eftersom detta är något man inte vill hamna på snedkant med. Lite kunskap kring vad som är avdragsgilla kostnader och inte, beskattning på löneutbetalningar och kanske hur man bäst driver en periodiseringsfond. Här gäller även vilka momssatser som är aktuella i din bransch, t ex 12 % på livsmedel och 25 % på de flesta tjänster o.s.v.
Beroende på vilken bransch du driver verksamheten i så finns det olika lagar och regler du behöver följa även om grunden i företagandet är densamma. T ex i transportbranschen har man stora lagar kring kör-och vilotider och arbetstidsförkortning, som man måste kunna. Detta kan stå företagaren eller den anställde dyrt om dessa inte följs till punkt och pricka. Inom industribranschen har man många arbetsplatslagar som behöver följas kring säkerhet och ergonomi. Vårdbranschen har många etiska lagar och regler som man bör kunna en del inom, även om majoriteten av vården drivs utav offentlig sektor i Sverige.
Man behöver alltså inte kunna Sveriges lagar utantill men de viktiga lagarna och reglerna för just din verksamhet och bransch behöver man känna till för att inte hamna i trubbel. Det kan också vara klokt att se över sina riktlinjer samt värdegrund i verksamheten, men också vilka giltiga avtal som står aktuella och vilka som är utgångna. Ett tips kan vara att göra detta till en årlig rutin i företaget för att alltid ha en uppdaterad bild utav juridiken och även vad som händer i branschen just nu. Pågående tvister eller frågeställningar som råder i stort i branschen? Nyinförda lagar eller regler kring maskiner, anställda eller leveransavtal?
Är man det minsta osäker är det bättre att få juridisk rådgivning utav en advokatbyrå eller fackförbund som ofta också erbjuder en viss rådgivning kring ämnet. Det underlättar för egen företagaren både tidsmässigt och tar bort den största skräcken ur de juridiska frågeställningarna.