
Att Donald Trump har skapat rubriker sedan han blev vald till USA:s president i november är ingen nyhet. Han har redan tidigare i år skapat turbulens i de handelsavtal som landet har med EU genom att hota med tullavgift på bilar från Europa – något den europeiska kommissionen nu planerar att ta fram motåtgärder för och stämningen blir allt mer spänd. Kanske dock inte lika spänd som det just nu heta tullkriget mellan USA och världens andra stornation Kina. Trump och hans regering gav för en tid sedan besked om att särskilda tullar skulle införas mot olika kinesiska varor till en total summa på närmare 34 miljarder dollar. Det är främst råvaruhandeln som påverkas av detta, vilket Kina inte varit sena med att agera mot genom att även de införa tullar på amerikanska varor för samma värde.
När träder tullarna i kraft?
Officiellt sett är Trumps nya tullar mot Kina planerade att träda i kraft natten till den sjätte juli men det finns saker som tyder på att listan på varor som ska tullkrävas inte är helt godkänd. Kina har som hämnd sagt att även de inför tullar som motattack på Trumps handelstullar och att de kinesiska tullarna också startar samtidigt som de amerikanska. Helgen blir med andra ord intressant rent ekonomiskt då en hel del kommer att ske på Wall Street och andra världsbörser. Hur pass allvarlig situationen är för välfärden i väst är svår att bedöma men experter hävdar att oron är överdriven och att allt kommer falla i normalitet tämligen snart. Välorganiserade bolag och tillverkare kommer förmodligen hitta nya distributionskanaler och priserna kommer inte eskalera lika tvärt som många bävar för.
Varför händer detta?
Att det funnits rejält med spänning mellan de två världsmakterna USA och Kina den senaste tiden är ingen nyhet och detta internationella handelskrig som Trump marscherar fram är ett resultat av den komplicerade relationen länderna emellan. Spänningen grundar sig på ett håll på den amerikanska regeringens irritation över vad de anser vara Kinas ständigt övertramp på amerikansk upphovsrätt. Det ska dock nämnas att även den amerikanska militärens närvarande i det sydkinesiska havet aldrig accepterats av Kina som flera gånger hotat angående detta som de anser vara invasion. Att Trump däremot skulle köra sitt handelskrig i en allt för tuff jargong är orimligt, med tanke på att presidenten försöker skapa förhandlingsläge med Nordkorea och därför behöver Kinas stöd på vissa plan. De nya tullarna från Trump och mottullarna från kinesiskt håll blir en milstolpe i en relation som lever med taggtråd som ram.