
Det är väldigt få människor i Sverige som lever utan el. Nästan alla använder el i någon form varje dag. Undantaget kan vara elallergiker som helt enkelt inte tål att vistas nära elektricitet. Men el kostar pengar, och under de senaste åren har elpriserna i Sverige blivit högre och högre. Sverige har flera olika källor som producerar el, men trots det stiger elpriserna. Det är inte heller alltid så lätt att sänka sin elkostnad. Beroende på vilka huvudsäkringar man har i sin bostad tillkommer nämligen också en fast avgift. Den är flera hundralappar högre för den som har en större huvudsäkring. Många gånger är det inte heller möjligt att få en mindre huvudsäkring på grund av till exempel elvärme eller andra hushållsapparater som drar en hel del elektricitet.
Jämför elavtalen
Ett sätt att minska sina elkostnader på är genom att jämföra elavtal med varandra. Genom tjänsten zmarta.se kan man se vad man får för det man betalar, hur hög eller låg kostnaden är samt om det finns några bindningstider. När det gäller elavtal kan de nämligen variera rejält i pris. Dessutom finns det fasta och rörliga avtal. Ett fast elavtal betyder att man betalar samma pris för elen oavsett när man använder den. Om priset på el plötsligt skulle rusa i höjden kan man spara en hel del pengar, men om priset däremot går ner, eller rent av ligger på minus kan man inte spara något. Har man ett rörligt elavtal kan man ha höga elpriser ena månaden, och lägre sådana en annan månad. Man kan också välja att binda sitt elpris under ett par månader, för att sedan ha rörligt.
Vad består elpriset av?
Ett elpris delas först och främst upp i kostnad för elnät och kostnad för elhandel. Nätavgiften betalas till elnätsbolaget och innehåller en fast och en rörlig del. Kostnaden för elhandel baseras på vad elen kostar på den nordiska elbörsen. På elpriset tillkommer också moms, energiskatt och elcertifikatavgift. Den sistnämnda avgiften är en avgift som alla får betala. Den går sedan tillbaka till producenter av förnyelsebar energi. Den energiskatt som betalas bestäms alltid av staten.
Elprisets höjningar
Elpriset kan gå upp och ner av flera olika anledningar. Under tider när det är dåligt med nederbörd och vind höjs elpriserna. I Sverige riskerar man också att priserna höjs kraftigt när kärnkraftverken stängs ett efter ett. Dessutom kan oroligheter i världen göra så att elpriset höjs. Det är i huvudsak tillgång och efterfrågan som styr höjningarna. När det är ont om el och många vill ha mycket el, blir det dyrare. Är behovet av el litet och Sverige producerar mycket elektricitet, blir det billigare.
Miljövänligt liv sparar också på elen
Om man lever miljövänligt kan man också spara på elen och därigenom minska sin elräkning. Genom att använda mindre vattensamt genom att släcka lampor i rum där man inte befinner sig kan man sänka elkostnaderna förvånande mycket. Det lönar sig också att sänka inomhustemperaturen med bara någon grad, samt att investera i moderna uppvärmningslösningar.