
Brexit, eller Storbritanniens uttåg ut ur den Europeiska Unionen, drar ut på tiden och svårigheter och meningsskiljaktigheter stöts och blöts i möte efter möte. Alla 27 kvarvarande EU-stater och representanter för Storbritannien möts regelbundet under ordnade former. På agendan just nu är det framför allt gränsdragningen mot Irland som dryftas. Andra viktiga punkter som inte är helt klara är bland annat hur EU-medborgare som idag bor, lever och verkar i Storbritannien ska kunna bo kvar med fortsatt aktivitet utan att det krockar med landets nya regler. De brittiska aktiekapitalet är rekordlågt och Brexit, eller kanske framför allt ovetskapen om hur Brexit ska gå till, skrämmer investerarna. Procentuellt sett har aktierna inte varit så här billiga sedan de två stora världskrigen.
Gränsdragning mot Irland, en svår nöt att knäcka i Brexit
Det är ett splittrat Irland. Republiken Irland tillhör idag EU och kommer att fortsätta göra det. Medan de nordligaste delarna av Irland tillhör Storbritannien och kommer därmed vara en del av Brexit, och gå ut ur EU den 29 mars 2019. Här har samtalen strandat och det finns ingen klar lösning på problemet. De övriga EU-ledarna försöker få Storbritannien att ta fram konkreta förslag och tilltänkta lösningar, men det är inte lätt och det drar ut på tiden. Över 30 000 människor tar sig dagligen över en av de mest frekventa gränsövergångarna. De jobbar, studerar och bor på olika sidor och de fungerar bra idag. Invånarna ser i praktiken på de två städerna vid gränsen som mer eller mindre samma stad och de vill inte ha gränskontroller.
Låga aktiekurser – bra eller dåligt för investerarna?
Aktiekurserna för Storbritanniens stora företag är historiskt låga. Absolut en möjlighet för investerare, men ett stort problem för dem som vill satsa långsiktigt och hantera de brittiska aktierna som värdemätare. Aktiekurserna, eller skillnaden mellan brittiska aktiekurser och statsobligationerna, har inte varit så låga i Storbritannien sedan de två världskrigen och mellankrigsåren. Det är svårt att upprätthålla ett vardagligt ambitiöst jobb och handel under omständigheterna, och de flesta tror att det kommer att bli ett enormt tapp för den brittiska aktiehandeln i samband med Brexit. De kunniga på området säger att Storbritannien har underpresterat de sista 18 månaderna och faktorerna är framför allt ovisshet om konsekvenserna av Brexit, stora statsskulder, inrikespolitiska svåra diskussioner och en avtagande ekonomisk tillväxt.