
Symtom av springmask
Springmask sprids vidare genom att man får i sig maskägg via munnen och äggen utvecklas sedan till maskar i mag-tarmkanalen och sedan lägger de nya ägg utanför ändtarmsöppningen.
Varför det kliar i rumpan vid en springmask-infektion beror på att masken är som mest aktiv på kvällen och natten när personen ligger stilla i värmen i sängen. Ofta kan det också bli lite rött runt ändtarmsöppningen vid en springmask-infektion.
Denna infektion är helt ofarlig men kan vara besvärlig att bli fri från. Speciellt bland yngre barn som kanske kliar sig i rumpan där sedan maskäggen sprids från fingrarna på leksaker som delas med de andra barnen och där de yngsta kanske stoppar leksaker i munnen. Främst är smittspridning störst på förskolor där många mindre barn samlas för att dela leksaker med varandra.
Springmasken kan även smittas via sängkläder och underkläder. Därför bör man bädda rent och dammsuga av hemmet och tygklädda möbler när någon i familjen uppvisat sig ha infektionen. Aftonbladet har också belyst vilket rekordår det har varit för springmask: https://www.aftonbladet.se/halsa/a/G1LlO6/rekordar-for-springmask då 2018 blev ett rekordår så funderar många såklart på hur 2019 ska bli.
Springmaskens utseende och trivselmiljö
Springmaskarna är ganska lätta att upptäcka. De är tunna och vita och kan liknas som sytråd. De brukar vara cirka 1 cm långa och kan upptäckas både runt ändtarmen eller i avföringen. Det är dock lättast att upptäcka maskarna sent på kvällen eller natten då de är som mest aktiva.
Hos flickor och kvinnor kan även springmask irritera huden i slidöppningen om de vandrat vidare dit från ändtarmen. Det är ganska vanligt då slidan och ändtarmen befinner sig nära varandras områden.
Äggen från springmasken kan också överleva ett par veckor i miljön runtomkring, därför är det viktigt att försöka städa rent så mycket som möjligt om man upptäcker att någon i familjen drabbats av infektionen. Ägg samlas gärna i dammtussar och övriga tygklädda miljöer såsom soffor, sängar eller filtar. Däremot kan inte springmask leva hos djur men äggen kan finnas i pälsen och föras vidare på det viset.
Behandling och egenvård
När man drabbats av en springmask-infektion finns det ett receptfritt läkemedel som heter vanquin och kan köpas på valfritt apotek. Om någon i familjen insjuknar i infektionen bör alla familjemedlemmar behandlas med detta läkemedel. Detta för att minska risken för smittspridning då andra i familjen också kan bära på infektionen utan att påvisa några tydliga symtom som togs upp tidigare i texten. Behandlingen ska sedan upprepas efter två veckor för att eliminera eventuellt nya ägg från springmasken.
Vad gäller egenvård är god handhygien med tvål och vatten nödvändigt. Byter man blöja på barnet med en pågående springmask-infektion ska man tvätta sina händer extra noga och gärna rengöra under naglarna.
Man bör även se till att barnet själv har kortklippta naglar för att undvika att ägg sprids vidare genom att de fastnar under barnets naglar och förs över till exempelvis leksaker eller annat som delas med andra. Barnet kan även smitta sig själv genom att på nytt få in maskägg via munnen och ned i mag-tarmkanalen.
Vanquin finns för närvarande endast i tablettform och barn över 10 kg kan behandlas med detta läkemedel. Skulle det bli en besvärlig situation där springmask-infektionen inte försvinner finns det andra receptbelagda läkemedel att kunna få.